站内搜索:
  • 您的位置:首页 > 高考英语 > 阅读表达 > 正文
    2013年江西高考英语阅表达解题解析
    编辑:admin 更新时间:2015-7-14 9:52:30 来源:中学英语网 【字号: 】 浏览:

    第一节   阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)

          阅读下面短文并回答问题,然后将答案写到答题卡相应的位置上(请注意问题后的词数要求)。

          [1] Fishing is probably the world’s most popular sport. People spend many dollars each year on items like boats and four-wheel-drive vehicles. In addition, they spend money on fishing equipment , bait, fuel and boat repairs. And you can see that fishing can be an expensive pastime. Fishing lovers believe that their hobby is worth it. Others say that fishing is spoiling the environment and that it is a cruel hobby.

          [2] Supporters of fishing say that it is a nice hobby. Firstly, of the millions of people who fish for fun , most only catch enough fish to feed their families. They catch fish that are found in large numbers, so there is little danger to the species (种类).

          [3] Secondly, recreational fishermen contribute to the economy. They spend money on equipment and other items, and they also spend it indirectly by paying taxes on their equipment and fuel. Those who travel to fishing spots pay for accommodation (食宿) and airfares. This money keeps people in work and provides new jobs each year.

          [4] Thirdly, fishing is relaxing and fun so it lessens stress. Instead of turning to drugs or alcohol, it is far better to go fishing. People who are relaxed are generally healthier and much nicer to be near —-- except for the smell of the bait !

          [5] Those who _________________ say that there are too many fish thoughtlessly taken form rivers, lakes, streams and oceans. This could lead to the dying out of some species. Modern cars and boats mean that people can fish in remote areas of the world, so no place is safe from greedy fishermen who take both males and females, leaving few fish to produce young.

          [6] Those against fishing also say that it is a blood sport, which means that an animal must die so that a human can have fun. Many of the fish caught for sport are not suitable for eating, so they are thrown away. Once hooked, fish have no chance of escape.

    76. What is the main idea of the passage ? (no more than 4 words)

          _________________________________________________________________________

    77. According to Paragraph 2 , why does fishing cause little danger to the species ?(no more than 8 words)

          _________________________________________________________________________

    78. List 4 items on which people spend their money for fishing. (no more than 7 words)

          _________________________________________________________________________

    79. Fill in the blank in Paragraph 5 with proper words.

          Those who ______________________________ say that there are too many fish thoughtlessly taken form rivers, lakes, streams and oceans.

    80. What does the word “which” (Line 1, Paragraph6) probably refer to ? (no more than 3 words)

          _________________________________________________________________________

        本文是一篇说明文。文章陈述了人们对“钓鱼”的两种不同态度。支持者认为钓鱼是一种非常好的爱好,数百万人从中获得乐趣,可以养家糊口,促进经济发展,还能放松身心,释放压力;反对者认为钓鱼破坏环境,是一项血淋淋的杀戮。

    76.【答案】Different views on fishing             

    【解析】主旨大意题。第一段提出钓鱼这项运动,最后两句提出钓鱼爱好者与反对者对钓鱼的两种不同的看法。下文就详细说明这两种不同的看法。译出,文章的主要内容就是人们对钓鱼的不同看法。

    77.【答案】Fishing lovers catch fish found in large numbers

    【解析】细节理解题。根据“They catch fish that are found in large numbers, so there is little danger to

    the species (种类)”可以得出答案。将原文的定语从句简化成过去分词短语作定语。

    78.【答案】boats, vehicles, fishing equipment, bait, boat repairs, accommodation and airfares.(列出其中四项即可)

    【解析】细节理解题。根据“People spend many dollars each year on items like boats and

    four-wheel-drive vehicles. In addition, they spend money on fishing equipment , bait, fuel and boat repairs.”可以直接得到答案。

    79. 【答案】disagree with fishing(are against fishing)  

    【解析】 补全信息题。结合其他段落,这个补全信息题就是根据第五段的主题句。第五和第六段都是讲的反对钓鱼的人所持的观点因此,应补全为:反对钓鱼/不同意钓鱼的那些人。

    80. 【答案】A blood sport

    【解析】词意指代题。分析“which”所在的句子可知,句子的主语是“Those say that it is a blood sport”,“which”引导非限制性定语从句,先行词为“a blood sport”因此“which”指代的就是“a blood sport”。句意:反对者还说钓鱼是一项血淋淋的运动,它意味着人类为了获得快乐而让动物非得死亡不可。


    分享到:
    关闭窗口】【我要打印
    发表评论
    * 评论内容:
    * 用户名:匿名发表 *不选请在前面输入您的昵称
    * 验证码: 验证码,看不清楚?请点击刷新验证码 *请输入4位数的验证码
     
    发表评论须知:
    一、所发文章必须遵守《互联网电子公告服务管理规定》;
    二、严禁发布供求代理信息、公司介绍、产品信息等广告宣传信息;
    三、严禁恶意重复发帖;
    四、严禁对个人、实体、民族、国家等进行漫骂、污蔑、诽谤。
    名师视频辅导
    热门资讯
  • 本周
  • 本月
  • 全部