站内搜索:
  • 您的位置:首页 > 中考英语 > 中考英语阅读 > 正文
    2018年中考英语复习:阅读表达(3)
    编辑:admin 更新时间:2018-3-8 13:18:25 来源:中学英语网 【字号: 】 浏览:

    阅读表达

    阅读下面的短文,根据短文内容回答问题。

         Recent years have witnessed the returning of bikes across China. An increasing number of people choose cycling instead of driving to school, to workplaces or to do sightseeing. Bike-sharing plans are warmly welcomed in many cities. Mobike had 5.85 million active users while Ofo had 1.4 million in the first week of this year.

         People can unlock the shared bikes by simply using their smartphones. All bikes have GPS and can be left anywhere in public for the next user. They’re popular among many Chinese people because they help solve “last-mile” problems in cities. For example, many people find it difficult to get to the hotel when they get off trains or to travel around the city.

         However, the plans have also led to problems such as illegal (非法的) parking, vandalism (故意破坏) and theft. In February, two nurses in Beijing were placed under administrative detention (行政拘留) for five days for putting locks on two shared bikes.

         In fact, these problems are also shared by bike-sharing plans abroad. Started in 2007, Vélib is the largest public bike sharing system in Paris. At its early period, it also met with problems of vandalism or theft. To deal with these problems, the company came up with the idea of encouraging people to return the bikes to stations by rewarding free time for their next rides.

         Now, Chinese service organizations are also trying to deal with these problems. For example, Mobike sets a 100-point credit score (信用分数) for each user, but the points will be taken because of his or her bad behavior. Once a score drops below 80, bike rental (租金) will be increased from 1 yuan to 100 yuan per 30 minutes.

    回答下面5个问题,每题答案不超过6个词。
    1. What do many people choose to go to school or work instead of driving?
    2. How do people unlock the shared bikes?     
    3. Why are the shared bikes popular in cities? 
    4. What reward will people get if they return Vélib bikes to stations?
    5. According to Mobike, how will a rider be punished if his or her credit score drops below 80? 

    体裁:热点话题

    【主旨大意】自通过移动互联实现自行车共享以来,共享单车受到了人们的热烈欢迎。短文说明了现时共享单车的受欢迎程度和使用中发生的问题,并对比巴黎共享单车的使用情况探讨了解决这些问题可以采取的措施。

    1. They choose to ride bikes. / Many people choose recycling.
    【解析】句子An increasing number of people choose cycling instead of driving to school, to workplaces or to do sightseeing.提示答案为人们选择骑自行车。
    2. By simply using their smartphones.
    【解析】句子People can unlock the shared bikes by simply using their smartphones.提示答案为人们仅仅通过智能手机即可开锁。
    3. They help solve “last-mile”problems.
    【解析】根据第二段第三句They’re popular among many Chinese people because they help solve “last-mile” problems in cities.可知答案。
    4. Free time for next rides.
    【解析】句子…the company came up with the idea of encouraging people to return the bikes to stations by rewarding free time for their next rides.提示答案为得到下次免费骑行的时间作为奖励。
    5.Bike rental (租金) will be increased more.
    【解析】句子提示Once a score drops below 80, bike rental (租金) will be increased from 1 yuan to 100 yuan per 30 minutes.一旦信用分数低于80,就大幅提升租金。


    分享到:
    关闭窗口】【我要打印
    发表评论
    * 评论内容:
    * 用户名:匿名发表 *不选请在前面输入您的昵称
    * 验证码: 验证码,看不清楚?请点击刷新验证码 *请输入4位数的验证码
     
    发表评论须知:
    一、所发文章必须遵守《互联网电子公告服务管理规定》;
    二、严禁发布供求代理信息、公司介绍、产品信息等广告宣传信息;
    三、严禁恶意重复发帖;
    四、严禁对个人、实体、民族、国家等进行漫骂、污蔑、诽谤。
    名师视频辅导